The Big Five och Sverige uppträder i Eurovisions semifinaler

11 mars 2024

Årets Eurovision-sändningar innehåller tre nyheter. I semifinalerna får The Big Five och värdnationen framträda live. Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Sverige är direktkvalificerade till finalen och tidigare har en del av deras framträdande endast visats som klipp i semifinalerna. Nu får de kliva upp på scenen och framföra sina låtar. Dessutom utökas röstningsfönstret i finalen: Alla kan börja rösta när det första tävlande artisten står på scenen i Malmö Arena. Den tredje nyheten är att alla länder i världen som inte deltar har möjlighet att rösta – i både semifinalerna och finalen – och innan varje sändning.

Vi tycker att den här förändringen ger Big Five-länderna och värdlandet mer rättvisa förutsättningar i finalen, när de nu får möjlighet att uppträda ”på riktigt” på scenen i semifinalerna. Det är en vinst för både publiken i arenan och tittarna därhemma att de får se hela numren – och dessutom live, säger Ebba Adielsson, exekutiv producent Eurovision Song Contest 2024.

Ebba Adielsson berättar vidare om det förändrade röstningsfönstret:
– Röstningen i finalen har tidigare öppnat när alla 26 bidrag sjungit klart.
 Vi vill i stället ge möjlighet att engagera tittarna från start – om man ser något man gillar så ska man kunna rösta direkt. Man kan också självklart vänta till snabbgenomgången som vanligt. SVT har positiv erfarenhet av det här röstningsförfarandet i Melodifestivalen. Dessutom finns det tittare i andra delar av världen som vill rösta och vi vill ge dem bättre möjlighet att medverka till resultatet. Nu behöver de inte ställa väckarklockan mitt i natten.

I semifinalerna uppträder The Big Five och Sverige i samma tävling som de har blivit lottade att få rösta i:

Semifinal 1
Storbritannien
Sverige
Tyskland

Semifinal 2
Frankrike
Italien
Spanien

Eurovision Song Contest – semifinal 1 sänds tisdag 7 maj kl 21.00 på SVT Play och i SVT1
Eurovision Song Contest – semifinal 2 sänds torsdag 9 maj kl 21.00 på SVT Play och i SVT1
Eurovision Song Contest – final sänds lördag 11 maj kl 21.00 på SVT Play och i SVT1

För mer information om Eurovision Song Contest 2024, se 
Eurovision.tv.

En del av Musikvåren i SVT – Hela Sveriges Musiktelevision.



 

 

Kontakter

Mellomedia